Boş Kase Meditasyonu
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

 

                                             

Sessiz bir ortamda, ister sandalyede, ister yerde konforlu ve omurga dik olacak şekilde rahat ve dik bir oturuşa geçin.

Avuç içlerinizi tıpkı boş birer kâse gibi yukarı dönük olarak dizlerinizin üstüne koyun. 

Dudaklarınızı hafifçe açın ve dilinizin ucunu en ön iki dişinizin hemen arkasına, hafifçe üst damağada dokunacak noktaya konforlu bir şekilde getirin. Burası Ateş Noktası (Firepoint) ve meditasyon boyunca dilimizin ucu bu noktada duracak.

Şimdi nefesinize odaklanın. Ve hiç müdahele etmeden ve çaba harcamaksızın ciğerlerinizin havayı içinize çekmesine müsaade edin. Sadece nefesinizin hareketini çabasızca izleyin. Nefes alın.... Ve  nefes verin.....

Nefes alma sırasında hava burun deliklerinin iç kısmına temas eder. O teması  farkında olun. Nefes verme sırasında hava yine burun delikleri içinden geçerek, dışarı çıkar. Nefes burun deliklerinizden dışarı çıkarken gene nefesinizin burnun içindeki temasına farkındalığınızı getirin.  İçeri giren havayı serin olarak, dışarı çıkan havayı ise ılık olarak hissedersiniz.

Şimdi kısa bir saniye için burnunuzun içine girdiğinizi hayal edin...  Burun deliğiniz içinde oturduğunuzu imgeleyin ve   nefesinizin burnun içine girmesini ve çıkmasını izlemeye başlayın: Nefes giriyor, nefes çıkıyor, nefes giriyor, nefes çıkıyor... Ciğerlerinizin görevini doğal bir şekilde yapmasını izleyin. Sadece orada oturmaya devam edin ve 4-5 dakika daha gayretsizlikle izlemeye devam edin....

Şimdi nefesinizi takip etmeye devam ederken, ciğerler nefesi içinize çektiği andan itibaren nefesin içinde oturduğunuzu hayal edin ve önce burnunuzun içine, oradan boğazınızın  arka kısmına,  oradan soluk borusuna, ardından akciğerlere ve akciğerleden kalbe ve diyaframa kadar yolculuk yaptığınızı imgeleyin.

Diyaframa ulaştıktan sonra daha derine, göbek deliğinizin arkasına doğru inin.

Buraya inince doğal bir duraklama deneyimleyeceksiniz. Bir an için nefesinizin durduğunu hissedebilirsiniz.  Bunu bir durak gibi düşünün ve orada biraz kalın.

Ve şimdi ciğerleriniz nefes verirken  bu kez içinde oturduğunuz bu havayı ters yönde takip etmeye başlayın.

Önce göbek deliğinizden diyaframa; diyaframdan kalbe,

Kalpden akciğerlere,

Akciğerlerden Soluk Borusuna,

Soluk Borusundan  boğazın gerisine,

Ordan burun içine,

Ve burundan dışarı çıkarak vücudu terkedin.

Nefes verme esnasında vücuttan dışarı çıkan hava burnun 22 cm ötesine kadar uzanır. İşte burada ikinci bir durak vardır. Yine bir an için bu 2. durakda durun.

Bu 2 durak da çok önemlidir.

İlk durak göbek deliğinin hemen arkasında, ikinci durak ise vücudunuzun dışındaki bu boşlukdadır...Farkındalığınız bu iki durakda mola verip, dinlenirken zaman da durur.Çünkü zaman nefesin hareket halidir. Nefes durduğunda, zihin de durur. Çünkü zihin nefesin hareketi, onun hareket edişidir.

Zihninizdeki dalgalanmalar durulup, iyice sessizleştiğinde sadece varoluşunuzu, mevcudiyetinizi deneyimlersiniz; vücudunuz,  aklınız ve nefesinizden bağımsız olarak var olabilirsiniz.

İşte bu durakta adeta boş bir kâse gibi olursunuz ve boş bir kâse olduğunuzda ilahi olan size dokunur.

Evrensel  Yaratıcı Güç size dokunur ve sevgisini akıtır. Sizin onu aramanıza lüzum yok, çünkü o zaten sevgisini akıtmak için hep sizi arar.

Tüm zamanlardan bu yana İlahi Sevgi , içini sonsuz sevgisiyle doldurup ısıtmak için hep boş bir kâse arar.  Ancak tüm kâseler arzular, hırslar, işler güçler, rekabet, başarı ve başarısızlıklarla doludur...

Nefesinizin bu durağında durararak, sadece sessizce oturun ve tadını çıkarın. Bu durak bir kapıdır. Sadece kapıdan içeri girin ve içerideki boşluğa atlayın. Bu boşlukta sizi çevreleyen olağanüstü bir sükûneti ve huzuru hissedeceksiniz.

 

 

Bu meditasyonu sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere 15’er dakika uygulayın. Günler ve haftalar geçtikçe bu duraklarda geçirdiğiniz sürenin doğal bir şekilde uzamaya başladığını  ve en sonunda iç ile dış dünyanızın birleşerek, her şeyin aslında sadece sizin içinizde gerçekleştiğini farkına varacaksınız..

Not: Kendinizi daha rahat hissedeceğinizi düşünüyorsanız bu meditasyonu yüzükoyun uzanarak da yapabilirsiniz.

Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı Ebru Şinik tarafından verilen Chopra Center sertifikalı meditasyon eğitimleri ile ilgili bilgi almak üzere bu linke tıklayabilirsiniz.