Sonbahar - Vata - Mevsimi Sağlıklı Yaşam Önerileri
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

Vata SeasonDeğerli Takipçilerimiz,

Dosha testini yapmış olduğunuz üzere artık doğuştan sahip olduğunuz beden-zihin birleşimini biliyorsunuz. Buna göre ağırlıklı olarak ya Vata, ya Pitta, ya da Kapha’sınız! Veya iki dosha’yı aynı oranda bünyenizde barındırıyor olabilirsiniz veya çok nadir kişilerde rastlanan 3 dosha’da beden ve zihin yapınızda eşit olarak dağılmış olabilir.

Şunu bilmelisiniz ki, dosha’nız ne olursa olsun, her sezonu temsil eden dosha niteliklerinden etkileniriz. Yani eğer siz bir Vata iseniz, yani kendinizi bildiniz bileli düzensiz sindirim sistemine sahipseniz, zihniniz hiper-aktifse, el ve ayaklarınız genellikle soğuksa, tuzlu gıdalara düşkünseniz, cildiniz çok kuruysa bu tipik bir Vata’sınız demektir ki, yaz geldiğinde yaz sezonunu temsil eden Pitta niteliklerinden Vata olduğunuz halde etkilenirsiniz.

Çünkü dosha’lar sadece insanlara has beden ve zihin birleşimi olan bünye tiplerini temsil etmez. Dosha’lar aynı zamanda 24 saatten oluşan bir gün içerisindeki farklı saat dilimlerini ve mevsimsel döngüleri de temsil eder. Buna göre yaz mevsimini Pitta, sonbahar ve kış’ı Vata, ilkbahar’ı ise Kapha dosha nitelikleri temsil eder.

Ekim ayına girmiş olduğumuz şu günlerde ağırlıklı olarak kuru, soğuk, hafif ve değişken nitelikleri barındıran Vata sezonuna  girmiş bulunuyoruz.

Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ayları boyunca devam edecek olan Vata sezonunda hem fiziksel, hem de zihinsel dengenizi korumanız, kendinizi sağlıklı, dinç ve enerjik hissetmeniz için aşağıdaki önerilerimiz çok fayda sağlayacaktır.

Unutmayın bünye tipiniz, yani doshanız ne olursa olsun tüm doshalar ilgili mevsimsel döngülerden etkilenir. Hele bir de o mevsimi temsil eden dosha’ya sahipseniz dengesizleşme oranınız çok daha yükselme eğilimde olur. Demek ki bu önerilerimize kış boyunca özellikle Vata tipine sahip olanlarınızın çok daha dikkat etmesi gerekmektedir.

Vata YiyecekleriVata sezonu boyunca Ayurvedik Öneriler;

  • Menü seçimlerinizde sıcak ve sulu tercihler yapın. Her öğünde çorba tüketimi ve tencere yemekleri çok dengeleyici olacaktır.
  • Soğuk ve buzlu içeceklerden uzak durun.Gün boyunca sıcak bitki çayları ve içine bir dilim limon dilimi eklenmiş ılık su yudumlayın.
  • Salt çiğ beslenmeyi tercih etmeyin. Sebze ve baklagilleri iyi pişmiş olarak tüketin, bu sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Vata sezonu boyunca menü seçiminizi asla sadece bir salata ile sınırlamayın. Eğer salata yiyecekseniz öncesinde sıcak bir çorba, ya da yanında büyük bir bardak bitki çayı için.
  • Tuzlu, tatlı ve ekşi tatları tercih edin. Unutmayın ayurveda’da tatlı grubu vücudumuzun yapıtaşları olan tüm protein, karbonhidrat ve yağları temsil eder. Bu beslenme biçimini detaylı öğrenmek isterseniz Yükselen Çağ  “Ayurvedik Beslenme” seminerlerine katılabilirsiniz.
  • Batıcı, yakıcı ve acı tatları barındıran besin maddelerini azaltın. Ayurvedik Beslenme detaylarını öğrenmek için seminerlerimize katılabilir, ya da Şahsa Özel Danışmanlık alabilirsiniz.
  • Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamayın. Ağır kardiyo çalışmalarından ziyade daha hafif, bağışıklık sistemini zorlamayacak, uzun kasları esnetmeye ve omurilik sağlığına yönelik sporsal aktiviteleri tercih edin.
  • Sizi sıcak tutan giysiler giyin. Özellikle el ve ayaklarınızı kuru ve sıcak tutun. Atkı ve kulaklık olmadan dışarı çıkmayın.
  • Her gün benmari usulü ısıttığınız ılık Vata yağınız ile banyo sonrası tüm vücudunuza Self-Abhyanga masajı yapın. Bu Vata sezonu boyunca sizi en çok dengeleyecek rutinlerden birisidir. Vata dengeleyici yağı Yükselen Çağ Store ’da bulabilirsiniz.Vata Nemlendirici Masaj Yagi
  • Self-abhyanga masajını nasıl yapacağınızı ise bu linke basarak öğrenebilirsiniz. Gün içerisinde sabahları ya da akşamları yatmadan ne zaman vaktiniz varsa bu masajı 5 dakika boyunca tüm vücudunuza uygulayın.
  • Sabahları kalkıp yüzünüzü yıkayıp burnunuzu temizledikten sonra ve akşamları yatağa girmeden önce burun delikleri içinize küçük serçe parmağınızın ucuyla susam yağı sürün; bu işlem gün boyunca ve gece boyunca uyurken burun mukozanızın kurumasını önleyecek ve daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
  • Her akşam ortalama 8 saat uyuyun! 22.30 civarı yatağa girerek, bedeninizin gece boyunca kendisini yenilemesinden mahrum bırakmayın. Dengede bir yaşamın en önemli anahtarı her gece alınan kaliteli uykudur.
  • Uykusuzluk, anksiyete, hiper-aktivite, konsantrasyon bozukluğu, kabızlık gibi vata dengesizliklerinden etkilenmemek için meditasyon yapmayı öğrenin.
  • Unutmayın, her gün 20 dakikalık bir meditasyon sizi zihinsel ve fiziksel sağlınıza kavuşturabilecek en önemli destek mekanizmalarındandır. Bilimsel bazlı metotlarla meditasyon öğrenmek için Yükselen Çağ tarafından düzenlenen seminerlere katılabilirsiniz.

Esenlikle kalınız,
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni & Wellbeing Uzmanı - Ebru Şinik