Meditasyon ve Nefes Teknikleri ile Konsantrasyon ve Odaklanma Sorununa Son Verin!
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

Yüzyılımızda insanoğlunun yaşadığı en büyük problemlerden biri konsantrasyon ve odaklanma bozukluğu. Her geçen gün artan stres faktörü ve binlerce uyarıcı karşısında istediğimiz konuya yeterli derecede dikkatimizi ve farkındalığımızı vermek çok mümkün olamıyor. Peki yaşamdaki mutluluk, huzur, verimlilik ve yaratıcılığımızı sürekli tökezleten bu çok temel sorunumuzu çözmek için neler yapabiliriz?

Öncelikle bu hayattaki varoluşumuzu, kendimizi, zihnimizi yani Bilinçli Mevcudiyetimizi farkına varmak için; ve kendimiz, öz benliğimiz ve etrafımızdaki herşeyle ilgili genel biliş halimizi artırmak üzere bazı farkındalık yükseltici egzersizleri gündelik rutinimize eklemeliyiz.

Bu egzersizlerden çok etkili ve anında sonuç veren iki tanesi, insanoğlunun binlerce yıldır uyguladığı ve zamanın testinden geçmiş olan meditasyon ile burundan alınıp verilen ritmik ve kontrollü kadim nefes teknikleridir. Her gün 20 dk. düzenli meditasyon yapan bir kişinin zihni stres faktörü bulunan son derece gergin durumlarda dahi dinginlik ve sakinliğini koruyabilmektedir.

Dingin bir zihne sahip olmak,  muhakkak ki hayatı çok kolaylaştırıp, keyifli bir hale dönüşmesini sağlayan yaşamımızdaki en önemli özelliklerden biridir.   Neredeyse hiç dinlenemeyen, uykusunda dahi karışık rüyalar ile çalışmaya devam eden zihnimizi dinlendirmek için her gün kendimize bir zaman dilimi ayırmaya başladığımızda, göreceksiniz ki odaklanma sorunları da otomatik olarak ortadan kalkmış ve ilgili konuya hakkıyla konsantre olabiliyorsunuz.

Otonom sinir sistemini anında dengelemeye başlayan, burundan alnıp verilen  nefes teknikleri de zihinde aynı etkiyi yaratan, sakinleştiren ve dinlendiren mekanizmaları çalıştırırlar. Bu egzersizler son derece basit ve uygulaması da kolaydır. O yüzden eğer sorununuz odaklanma ise, o halde gündelik yaşamınıza aynen dişlerinizi fırçalamak gibi zihninizi dinlendirmek için de bir rutin eklemelisiniz.

Unutmayın; daha iyi ve mutlu olmak, geleceğe dair hayallerimizle sınırlı değildir. Sağlık ve mutluluğumuz gündelik olarak yaptığımız seçimlerde saklıdır.

Ülkemizdeki en bilimsel temelli meditasyon ve nefes teknikleri eğitimleriyle ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

İyi Ol, Mutlu Ol!

Ebru Şinik | Ayurvedik Yaşam ve Wellbeing Danışmanı