Ağızdan Nefes Almak Neden Zararlıdır?
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

    

Ağızdan Nefes Almak Neden Zararlıdır?

Bilimadamları çağımızda kronik hastalıklardaki artışın en önemli nedenlerinden biri olarak fiziksel ve zihinsel stresi göstermektedir.  Modern dünya insanı 100 yıl öncesine göre iki üç kat daha fazla solunum yapmakta olduğu halde bedensel dengeyi kuramıyor çünkü kronik stres nedeniyle diyafram nefesi yerine göğüs nefesine geçmiş ve daha da kötüsü hem gündelik hayatında, hem de gece uyurken burun nefesi yerine ağzını açarak nefes alıp vermektedir.

Ağızdan alınan nefesler  fizyolojimizde denge kurmak yerine dengesizlik yaratmaktadır.

İnsanoğlu, otonom sinir sistemine sahiptir. Otonom sinir sistemi, fizyolojinin otomatik düzenleyicisi olup, vücudun işleyişini sürekli kılan tüm arka plan görevleri otomatik olarak yerine getirir. Vücudun bu otomatik işlevleri arasında sadece biri istemli olarak kontrol edilebilir. Bu da nefestir. Nefes alma sıklığını, derinliğini ve düzenini istemli olarak değiştirerek, vücudun solunum sisteminden beyine gönderilen mesajları değiştirebiliriz. Solunum sisteminden gelen geri bildirim beynin çalışma şekli üzerinde,yani ne hissettiğimiz, ne düşündüğümüz, olanı biteni nasıl yorumladığımız, algılarımız, verdiğimiz kararlar, yaşadığımız olaylara verdiğimiz duygusal ve fiziksel tepkiler üzerinde birincil derecede  etkilere sahiptir.

      

Ağızdan nefes-alıp vermeye başlandığında özellikle parasempatik sinir sisteminin dengesi bozulmaya başlamakta ve limbik beyine duygu ve davranışlarımızla ilgili  dengesizleştirici mesajlar gönderilmektedir. Özetle ağız nefesi kullanan kişilerde başlıca rastlanan şikayet ve hastalıklar;

  1. Yorgunluk
  2. Kas gerginlikleri, kas spazmı ve ağrısı
  3. Konsantrasyon bozukluğu
  4. Baş ağrısı
  5. Uykusuzluk, kalitesiz uyku düzeni
  6. Uykuda kabus görme
  7. Göğüs ağrısı, göğüs darlığı
  8. Panikatak
  9. Kontrolsüz davranış eğilimi
  10. Sindirim sistemi rahatsızlıkları
  11. Azalmış gastrokolik refleks (yani kabızlık)
  12. Gıda intoleransı
  13. Mide bulantısı
  14. Şişkinlik
  15. Yetersiz ağız hijyeni
  16. Sağlıksız dişler
  17. Diş eti problemleri
  18. Ağız kokusu
  19. Anksiyete
  20. Değişken, kararsız ve huzursuz zihin
  21. Yüksek stres hormonu (kortizol) seviyeleri
  22. Ani beden ısısı değişiklikleri (menapoz dönemindeki sıcak basmaları gibi)
  23. Tahriş edici öksürükler
  24. Bedenin farklı bölgelerinde uyuşma ve genel olarak uyuşuk, miskin beden enerjisi
  25. Omurga ve postür bozuklukları

Ayrıca özellikle ağızları sürekli açık olan ve ağızdan nefes alıp veren çocuklar için bu ilerideki fiziksel ve zihinsel sağlıkları için büyük sorun teşkil eden bir durumdur. Ağız nefesi kullanan çocukların gelişiminde çene açıktır, kafa öne doğru eğilir ve pelvis de öne doğru çekilir. Özellikle Amerika’da ve İngiltere’deki diş hekimleri, çocuklarda ağız nefeslerinin neden olduğu dejenerasyonu önleyici ciddi tedavi metotları yürütmektedir.

Ebru Şinik | Ayurvedik Yaşam ve Wellbeing Danışmanı